HODOČAŠĆE U MARIAZELL

HODOČAŠĆE U MARIAZELL

U subotu 30. studenog uoči prve nedjelja došašća hodočastili smo u svetište Majke Božje u Mariazell u Austriju. Krenuli smo  ujutro, te po dolasku u Mariazell zajedno smo išli u baziliku na molitvu.  Već blizu Mariazella pratio nas je i snijeg. Poslije podne u 14.00 sati imali smo svetu misu. Navečer u 17.00 sati prisustvovali smo paljenju prve adventske svijeće. U slobodno vrijeme puno toga se moglo vidjeti i posebno doživjeti. Od živih jaslica, raznih ponuda na štandovima, muzeja… 
Bazilika Mariazell je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji, kao i jedno od glavnih europskih hodočasničkih destinacija. Unutar crkve, nalazi se čudotvorna drvena slika u čast Djevice Marije.
U području oko Mariazella bio je samostan sv. Lamberta iz 1103. Naselje je osnovano 1157., a njegovo postojanje je dokumentirano 1243. godine. Oltar Blažene Djevice Marije posvećen je 1256. godine.
U četrnaestom stoljeću, velika gotička crkva već je postojala u tom području, ali je bila uništena u požaru. Od 1644. do 1683. godine, obnovljena je u baroknom stilu pod  utjecajem arhitekta Domenica Sciassija. Pridodani su toranj i barokna kupola. Oltar je izgradio Johann Bernhard Fischer von Erlach, a posvećen je 1704.
Od dvanaest bočnih kapela svaka ima barokni oltar. Orgulje je napravio Johann Peter Alexander Wagner (1740). Dvije statue podignute ispred ulaza rad su Balthasara Molla (1757.) i predstavljaju Ludovika I. Anžuvinca i češkoga kralja Vladislava III.
Godine 1907. crkva je uzdignuta na rang manje bazilike. Obnove, koja je počela 1992. godine, dovršena je 2007. godine, kada je baziliku posjetio papa Benedikt XVI.